SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- kaszę przesyp do miski i zalej ciepłą wodą – tak żeby 2 cm tafla wody była nad kaszą
- garnek przykryj ręcznikiem i odstaw na 24 godziny w temperaturze pokojowej – w tym czasie sprawdzaj czy nie ma potrzeby dolania malej ilości wody
- odcedź dokładnie kaszę od pozostałej wody na sicie •przełóż do miski, wsyp sól i przyprawy – zblenduj wszystko na jednolita masę
- foremkę (u mnie 20 cm/ 11 cm) wyłóż papierem do pieczenia •przełóż ciasto do foremki
- silikonowym pędzelkiem przesmaruj wierzch chleba wodą
- wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 C na około godzinę
- wyciągnij z foremki i studź na kratce
- po wystudzeniu podziel na porcje i zamróź
SKŁADNIKI NA CHLEB:
- 500g kaszy gryczanej niepalonej!!! – z palonej chleb nie wyjdzie
- sól himalajska- płaska łyżka
- czarnuszka
- czosnek niedźwiedzi