Święta niewątpliwie kojarzą mi się z różnorodnością smaków, ale przede wszystkim z bakaliami, dlatego dzisiaj Jaglane kule śnieżne,a w środku, bakaliowa niespodzianka:-)
Dodatki:
Pokrojone morele suszone niesiarkowane, suszone śliwki, żurawina suszona
Do obtoczenia :
mąka kokosowa, wiórki kokosowe, karob
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- mleczko kokosowe 22% tłuszczu 2 łyżki
- 50 g ksylitolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- ekstrakt waniliowy
Kaszę jaglaną upraż na sucho w garnku, przelej wrzątkiem, zalej wodą . Dodaj wanilię, ksylitol, wymieszaj i gotuj do całkowitej miękkości kaszy. Kasza powinna wchłonąć całą wodę i lekko się rozgotować. Do jeszcze ciepłej kaszy dodaj mleczko kokosowe i olej kokosowy, dokładnie wymieszaj.
Przygotuj ulubione dodatki, np. śliwki suszone, rodzynki itd., drobno posiekaj. Wymieszaj z kaszą. Uformuj kule, a następnie obtocz je w mące kokosowej lub wiórkach kokosowych lub karobie (ja zrobiłam mix). Gotowe kule śnieżne wstaw do lodówki.