NIETOLERANCJA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO

Mleko krowie – mleko sojowe, ryżowe, kokosowe (do picia, do gotowania, do wypieków i innych);

Masło – oleje roślinne, oliwa z oliwek, smalec;

Śmietana – śmietana sojowa i kokosowa (do zup i deserów)

Jogurty – jogurty sojowe (do deserów i sałatek)

Sery – serki sojowe i serki tofu

 

 

NIETOLERANCJA GLUTENU

Mąka pszenna, żytnia – gotowe mieszanki mąki bezglutenowej, samemu przygotowane mieszanki z mąki ryżowej, kukurydzianej, sojowej i ziemniaczanej;

Makarony – makarony sojowe, ryżowe, kukurydziane, gryczane;

Kasze pszenne, jęczmienne – kasze gryczane, jaglane i kukurydziane, komosa ryżowa;

Proszek do pieczenia – bezglutenowy proszek do pieczenia, soda spożywcza.

 

NIETOLERANCJA JAJ

Jaja – zamiennik jaja niskobiałkowy PKU (do ciast, klusek, zapiekanek i innych), mąka ziemniaczana wymieszanan z wodą (jako spoiwo np. do mielonego mięsa)

 

NIETOLERANCJA ORZECHÓW

Orzechy – suszone owoce (jako bakalie), pestki dyni i słonecznika (jako dodatek do potraw i wypieków), orzeszki pinnii, prażone ziarna niektórych kiełków;