NIETOLERANCJA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO
Mleko krowie – mleko sojowe, ryżowe, kokosowe (do picia, do gotowania, do wypieków i innych);
Masło – oleje roślinne, oliwa z oliwek, smalec;
Śmietana – śmietana sojowa i kokosowa (do zup i deserów)
Jogurty – jogurty sojowe (do deserów i sałatek)
Sery – serki sojowe i serki tofu
NIETOLERANCJA GLUTENU
Mąka pszenna, żytnia – gotowe mieszanki mąki bezglutenowej, samemu przygotowane mieszanki z mąki ryżowej, kukurydzianej, sojowej i ziemniaczanej;
Makarony – makarony sojowe, ryżowe, kukurydziane, gryczane;
Kasze pszenne, jęczmienne – kasze gryczane, jaglane i kukurydziane, komosa ryżowa;
Proszek do pieczenia – bezglutenowy proszek do pieczenia, soda spożywcza.
NIETOLERANCJA JAJ
Jaja – zamiennik jaja niskobiałkowy PKU (do ciast, klusek, zapiekanek i innych), mąka ziemniaczana wymieszanan z wodą (jako spoiwo np. do mielonego mięsa)
NIETOLERANCJA ORZECHÓW
Orzechy – suszone owoce (jako bakalie), pestki dyni i słonecznika (jako dodatek do potraw i wypieków), orzeszki pinnii, prażone ziarna niektórych kiełków;