Kiedy przechodzimy na dietę redukcyjną, w pierwszej kolejności ograniczamy te produkty, które mają sporo tłuszczu. Czy postępujemy właściwie? Pamiętajmy, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Owszem, z tłuszczów typu trans należy rezygnować, jednak nasza dieta powinna jak najbardziej zawierać tłuszcze te, które są nam potrzebne, chociażby z tego względu, żeby prawidłowo funkcjonowała w naszym organizmie gospodarka hormonalna.
Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się olej kokosowy. Czy warto po niego sięgać i jakie może nam przynieść korzyści?
Badania i obserwacje kliniczne potwierdziły, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, jak te, które występują w oleju kokosowym, mogą pomóc w zapobieganiu wielu chorobom, a także w ich leczeniu.
Olej kokosowy może pomóc:
- Zapobiegać chorobom serca, miażdżycy i udarowi
- Zapobiegać cukrzycy, łagodzić objawy oraz zagrożenia zdrowia związane z tą chorobą
- Wzmacniać rozwój mocnych kości i zębów
- Pobudzać utratę zbędnych kilogramów
- Zmniejszać objawy związane z zapaleniem trzustki
- Łagodzić objawy choroby pęcherzyka żółciowego
- Zmniejszać przewlekłe stany zapalne
- Zapobiegać próchnicy i chorobom przyzębia
- Chronić przed chorobą nerek i infekcjami pęcherza
- Ustrzegać się przed infekcjami skórnymi
- Zmniejszać objawy związane z łuszczycą, wykwitem skórnym i zapaleniem skóry
- Łagodzić suchość i łuszczenie się skóry
- Zwalczać łupież
Dla „głodnych” wiedzy polecam książkę dr Bruce Fife „Cud oleju kokosowego”