Jagoda licyjska (Goji) to naturalne źródło witamin C oraz B i E. Jej wysoka wartość odżywcza wynika z dużej zawartości tryptofanu, izoleucyny, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, selenu oraz potasu. Wzmacnia cały system odpornościowy, wzmacnia organizm, wpływa na poprawę wzroku, opóźniając procesy starzenia. W jej składzie odkryto między innymi 11 podstawowych mikroelementów, 22 pierwiastki śladowe, 6 podstawowych witamin, 18 aminokwasów, 6 monosacharydów i 8 polisacharydów, czyli długołańcuchowych cukrów mających silne działanie pobudzające układ odpornościowy przez zwiększenie wytwarzania protein immunologicznych IgA, których ilość maleje z wiekiem. Zawiera 5 niezwykle ważnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, m.in. kwas linolowy. Ponadto zawiera tez bogactwo antyoksydantów.
Najnowsze badania wskazują, że jagody goji pomagaja regulować pracę serca, obniżają cisnienie krwi, hamują syntezę cholesterolu, wspomagając tym samym pracę wątroby i procesy trawienne. Zalecane dzienne spożycie to 60-70 owoców. Dodawanie ich do porannej owsianki to naprawdę doskonały pomysł na pożywne śniadanie. Zalane ciepłym mlekiem stają się miękkie i przyjemne w smaku.