Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki (oprócz batatów) pokrój w kostkę i w dowolnej kolejności nadziewaj na długą wykałaczkę.
- Skrop sokiem z cytryny i dopraw ulubionymi ziołami. Podlej wodą i duś do miękkości w piekarniku w 180 stopniach.
- Bataty dokładnie wyszoruj, pokrój w grube plastry, dopraw do smaku i piecz do miękkości w 180 stopniach, około 20 minut. Zjedz z szaszłykami.
- Awokado rozgnieć z sokiem z cytryny i powstały dip podaj obok szaszłyków.
Składniki na 2 porcje:
- Bataty 400 g
- Pomidory 200 g
- Mięso z piersi kurczaka (bez skóry) 180 g
- Awokado 140 g
- Papryka zielona 140 g
- Cebula 100 g
- Sok cytrynowy 6 g
- Pieprz czarny mielony 1 g
- Sól himalajska 1 g