1. Przygotuj puree z dyni: usuń miąższ i obierz ze skórki, piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 40 min. Zmiksuj blenderem na gładką masę (jeżeli używasz dyni hokkaido, nie musisz obierać ze skórki).

2. Wymieszaj proszek do pieczenia, mąkę, sól, cynamon.

3. W drugiej miseczce zmiksuj jajo, puree z dyni, mleko, roztopiony tłuszcz i ksylitol. Połącz ze składnikami sypkimi i odstaw na 15 minut. Smaż w rozgrzanej gofrownicy 5 minut każdą partię.

4. Podawaj posypane wiórkami, figami i borówkami.

5. Z przepisu powinny wyjść 4 gofry (2 na porcję).

Składniki na 2 porcje:
  • dynia 200g
  • figi świeże 140g
  • napój kokosowy 125g
  • mąka owsiana 105g
  • jajo kurze całe 1szt
  • borówki amerykańskie 50g
  • ksylitol 14g (2 łyżeczki)
  • olej kokosowy 10g
  • proszek do pieczenia 3g (1 łyżeczka)
  • cynamon 2g, sól himalajska 1g