Artykuły
Z gabinetu dietetyka
Ostatnio często porusza się temat związany z odpornością naszego organizmu. Zatem co przysłuży się do wzmacniania układu odpornościowego? dieta - pozbawiona produktów antyodżywczych, prozapalnych, przetworzonych, błyskawicznych warzywa i to w każdej postaci, zarówno...
Jak przetrwać święta, gdy jesteś na diecie
Zbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w ciągu roku Święta Bożego Narodzenia i w związku z tym padają pytania, co jeść, skoro jestem na diecie, nie chcę urazić najbliższych, święta spędzam na wyjeździe, co zrobić, żeby nie przytyć i nie zmarnować dotychczasowych...
Co jest dobre dla tarczycy?
Czy wiesz, że co trzecia kobieta, która trafia do nas do poradni ma przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, czyli chorobę Hashimoto? Dlaczego tak się dzieje, co jest powodem tak dużej ilości zachorowań? Myślę, że w dużej mierze nasz dzisiejszy styl życia:...
Żelazo – dlaczego jest tak ważne w naszej diecie?
Żelazo to jeden z najważniejszych składników mineralnych w naszej diecie. Jest składnikiem m.in. hemoglobiny, mioglobiny, ferrytyny, bierze udział w transporcie tlenu i elektronów, uczestniczy w syntezie DNA i oddychaniu tkankowym, stanowi ważne ogniwo w procesach...
Zakwas buraczany – dlaczego warto pić?
Zakwas z buraków to bezcenny dar natury i zarazem lek. Naturalny zakwas z buraków warto pić codziennie, około pół szklanki lub szklankę. Jest wspaniałym probiotykiem, który odbudowuje florę bakteryjną naszych jelit. Buraki zawierają mnóstwo minerałów, takich jak...
Woda dla zdrowia
Każdego dnia słyszymy, że należy wypijać co najmniej 1,5-2,0 l wody dziennie. Woda reguluje ciśnienie tętnicze krwi, pobudza przemianę materii. Jej niedobory bywają przyczyna kłopotów z koncentracją, bólów głowy oraz złego samopoczucia. Woda pełni istotną rolę we...
Stewia
Roślina ta od wieków znana jest w Brazylii i Paragwaju. Indianie zamieszkujący górskie obszary stosują ją w celach leczniczych. Liście z niedużego kwitnącego na biało krzewu przepełnione są słodyczą. Wystarczy zalać je wrzątkiem, by uzyskać bardzo słodki ekstrakt....
Owoce Goji
Jagoda licyjska (Goji) to naturalne źródło witamin C oraz B i E. Jej wysoka wartość odżywcza wynika z dużej zawartości tryptofanu, izoleucyny, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, selenu oraz potasu. Wzmacnia cały system odpornościowy, wzmacnia organizm, wpływa na poprawę...
Olej kokosowy i jego właściwości
Kiedy przechodzimy na dietę redukcyjną, w pierwszej kolejności ograniczamy te produkty, które mają sporo tłuszczu. Czy postępujemy właściwie? Pamiętajmy, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Owszem, z tłuszczów typu trans należy rezygnować, jednak nasza dieta powinna jak...
O nietolerancji pokarmowej słyszymy coraz częściej. Oto zamienniki podstawowych alergenów.
NIETOLERANCJA BIAŁKA MLEKA KROWIEGO Mleko krowie - mleko sojowe, ryżowe, kokosowe (do picia, do gotowania, do wypieków i innych); Masło - oleje roślinne, oliwa z oliwek, smalec; Śmietana - śmietana sojowa i kokosowa (do zup i deserów) Jogurty - jogurty sojowe (do...
Nietolerancje pokarmowe
Coraz więcej osób, które do nas trafia, ma problem z trawieniem, "kiepską" florą bakteryjną jelit, odczuwa różnego rodzaju dolegliwości np. wzdęcia, zgagę po zjedzeniu określonych produktow. Dlatego w takich przypadkach proponujemy dietoterapię, czyli,...
Jakie morele wybierać: siarkowane czy niesiarkowane?
Oto, dlaczego w Waszych planach żywieniowych pojawiają się morele suszone niesiarkowane, zamiast siarkowanych. Jaka jest różnica, pomijając fakt, że siarkowane wyglądają...ładniej, są pomarańczowe. Nie zawsze jednak wygląd idzie w parze z walorami zdrowotnymi...Czy...
Jak radzić sobie z dietą podczas podróży – praktyczne wskazówki
Każdy z nas podróżuje. Wyjeżdżamy na weekend z rodziną lub wybieramy się na urlop zwiedzając dalsze zakątki świata. Powstaje wówczas pytanie (dylemat), jak radzić sobie z dietą podczas podróżowania, żeby nie zaprzepaścić dotychczasowych efektów sylwetkowych, ale i...
Hashimoto
Moja praca moją pasją. Na co dzień pomagam wielu osobom, które trafiają do nas z rożnymi problemami zdrowotnymi, tj. autoimmunizacje, dysbioza jelit, problem z gospodarką insulinowo cukrową. Jednak plagą ostatnich lat jest HASHIMOTO. To, o czym należy pamiętać, a o...
Dlaczego warto pić napar z pokrzywy?
Pokrzywa zawiera sporo kwasu askorbinowego oraz karotenu, a także witaminy K i B2. Ponadto w jej skład wchodzą związki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan czy krzem oraz acetylocholina, serotonina, fitosterole, śluzy i kwasy: krzemowy,...
Cellulit
Kilka słów o pewnej przypadłości, z którą walczy wiele, wiele kobiet, mianowicie o cellulicie (celowo zaznaczam kobiet, ponieważ mężczyźni mają o wiele grubszą skórę i mniej uwodnione tkanki, dlatego ich cellulit dotyka niezwykle rzadko). Około 80 proc. kobiet po 25....