Artykuły

Z gabinetu dietetyka

Z gabinetu dietetyka

Ostatnio często porusza się temat związany z odpornością naszego organizmu. Zatem co przysłuży się do wzmacniania układu odpornościowego? dieta - pozbawiona produktów antyodżywczych, prozapalnych, przetworzonych, błyskawicznych warzywa i to w każdej postaci, zarówno...

czytaj dalej
Jak przetrwać święta, gdy jesteś na diecie

Jak przetrwać święta, gdy jesteś na diecie

Zbliżają się jedne z najpiękniejszych świąt w ciągu roku Święta Bożego Narodzenia i w związku z tym padają pytania, co jeść, skoro jestem na diecie, nie chcę urazić najbliższych, święta spędzam na wyjeździe, co zrobić, żeby nie przytyć i nie zmarnować dotychczasowych...

czytaj dalej
Co jest dobre dla tarczycy?

Co jest dobre dla tarczycy?

Czy wiesz, że co trzecia kobieta, która trafia do nas do poradni ma przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, czyli chorobę Hashimoto? Dlaczego tak się dzieje, co jest powodem tak dużej ilości zachorowań? Myślę, że w dużej mierze nasz dzisiejszy styl życia:...

czytaj dalej
Zakwas buraczany – dlaczego warto pić?

Zakwas buraczany – dlaczego warto pić?

Zakwas z buraków to bezcenny dar natury i zarazem lek. Naturalny zakwas z buraków warto pić codziennie, około pół szklanki lub szklankę. Jest wspaniałym probiotykiem, który odbudowuje florę bakteryjną naszych jelit. Buraki zawierają mnóstwo minerałów, takich jak...

czytaj dalej
Woda dla zdrowia

Woda dla zdrowia

Każdego dnia słyszymy, że należy wypijać co najmniej 1,5-2,0 l wody dziennie. Woda reguluje ciśnienie tętnicze krwi, pobudza przemianę materii. Jej niedobory bywają przyczyna kłopotów z koncentracją, bólów głowy oraz złego samopoczucia. Woda pełni istotną rolę we...

czytaj dalej
Stewia

Stewia

Roślina ta od wieków znana jest w Brazylii i Paragwaju. Indianie zamieszkujący górskie obszary stosują ją w celach leczniczych. Liście z niedużego kwitnącego na biało krzewu przepełnione są słodyczą. Wystarczy zalać je wrzątkiem, by uzyskać bardzo słodki ekstrakt....

czytaj dalej
Owoce Goji

Owoce Goji

Jagoda licyjska (Goji) to naturalne źródło witamin C oraz B i E. Jej wysoka wartość odżywcza wynika z dużej zawartości tryptofanu, izoleucyny, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, selenu oraz potasu. Wzmacnia cały system odpornościowy, wzmacnia organizm, wpływa na poprawę...

czytaj dalej
Olej kokosowy i jego właściwości

Olej kokosowy i jego właściwości

Kiedy przechodzimy na dietę redukcyjną, w pierwszej kolejności ograniczamy te produkty, które mają sporo tłuszczu. Czy postępujemy właściwie? Pamiętajmy, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Owszem, z tłuszczów typu trans należy rezygnować, jednak nasza dieta powinna jak...

czytaj dalej
Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe

Coraz więcej osób, które do nas trafia, ma problem z trawieniem, "kiepską" florą bakteryjną jelit, odczuwa różnego rodzaju dolegliwości np. wzdęcia, zgagę po zjedzeniu określonych produktow. Dlatego w takich przypadkach proponujemy dietoterapię, czyli,...

czytaj dalej
Hashimoto

Hashimoto

Moja praca moją pasją. Na co dzień pomagam wielu osobom, które trafiają do nas z rożnymi problemami zdrowotnymi, tj. autoimmunizacje, dysbioza jelit, problem z gospodarką insulinowo cukrową. Jednak plagą ostatnich lat jest HASHIMOTO. To, o czym należy pamiętać, a o...

czytaj dalej
Dlaczego warto pić napar z pokrzywy?

Dlaczego warto pić napar z pokrzywy?

Pokrzywa zawiera sporo kwasu askorbinowego oraz karotenu, a także witaminy K i B2. Ponadto w jej skład wchodzą związki mineralne, takie jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan czy krzem oraz acetylocholina, serotonina, fitosterole, śluzy i kwasy: krzemowy,...

czytaj dalej
Cellulit

Cellulit

Kilka słów o pewnej przypadłości, z którą walczy wiele, wiele kobiet, mianowicie o cellulicie (celowo zaznaczam kobiet, ponieważ mężczyźni mają o wiele grubszą skórę i mniej uwodnione tkanki, dlatego ich cellulit dotyka niezwykle rzadko). Około 80 proc. kobiet po 25....

czytaj dalej