Kaszę płuczemy w wodzie, następnie zalewamy ponownie wodą i gotujemy. W tym czasie umyj bakłażana i przekrój wzdłuż na pół. Należy usunąć pestki i część miąższu (miąższ posypuję solą i odstawiam na 30 minut, żeby puścił wodę). Na patelni rozgrzewamy oliwę i w kolejności dajemy pieczarki, szpinak , pokrojony miąższ z baklażana, pomidory z puszki oraz ugotowaną kaszę. Całość doprawiamy i nadziewamy farszem bakłażana.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 40 minut.
Przed podaniem posyp natką pietruszki. *można zrobić także w wersji mięsnej, np. mielony filet z kurczaka.
*kaszę jaglaną z przyprawami zakupiłam w lidlu.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- pieczarki
- szpinak
- pomidor z puszki (razem z zalewą)
- natka pietruszki


