Tym razem coś zbawiennego na nasze jelita i jednocześnie rozgrzewającego: BULION NA KOŚCI KOJĄCY JELITA.
Ściany jelit mogą być uszkodzone przez różne czynniki: niektóre leki, typu antybiotyki lub przeciwbólowe, infekcje. Ściany jelit składają się z jednej warstwy komórek i jeżeli ścisłe połączenia między nimi się otworzą , mówimy wówczas o tzw. nieszczelnych jelitach. Tutaj pomocny staje się kolagen, który występuje w mięsie, skórze, chrząstce i kościach i jest uwalniany podczas gotowania.
Wszystkie składniki włóż do garnka i wlej tyle wody, by je przykryć (nie więcej). Zagotuj a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 6 do 8 godz. W razie potrzeby dolewaj wodę.
Bulion można przechowywać w lodówce 3 do 4 dni.
Składniki:
- skrzydełka z kurczaka (u mnie 6 sztuk chów bez antybiotyków)
- pół posiekanej cebuli
- 1 obrana i pokrojona marchewka
- pół pietruszki
- 2 plastry cukinii
- 2 łyżki niepasteryzowanego octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka imbiru oraz 1 łyżeczka kurkumy
- sól himalajska i pieprz świeżo mielony


