Oto, dlaczego w Waszych planach żywieniowych pojawiają się morele suszone niesiarkowane, zamiast siarkowanych. Jaka jest różnica, pomijając fakt, że siarkowane wyglądają…ładniej, są pomarańczowe. Nie zawsze jednak wygląd idzie w parze z walorami zdrowotnymi…

Czy wiesz, że…?

30 g moreli suszonych zawiera 85,20 kcal, B: 1,6 g, W: 21,7 g, T: 0,4 g, błonnik pokarmowy: 3,09 g, ponadto sporo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, magnez i witamin, m.in. witaminę C

Zwykle do suszenia moreli, żurawiny, śliwek, fig, czy też rodzynek wykorzystuje się tlenek siarki. To sposób konserwacji bakalii wykorzystujący dwutlenek siarki. Pozwala on dłużej zachować świeżość, a także ładny wygląd owoców. U osób wrażliwych lub uczulonych na dwutlenek siarki spożycie siarkowanych moreli może doprowadzić do bólu głowy oraz nudności. Informacja o tym, czy produkt był siarkowany, czy też nie powinna znaleźć się na etykiecie. Wedle norm, którym podlegaja produkty ekologiczne, wykorzystywanie tej technologii jest niedopuszczalne, dlatego warto wybierać bakalie ekologiczne.

Zapisz się do newslettera!


Bądź na bieżąco z nowościami i promocjami

w dieto-coaching.pl.

Odbierz przepis

na pyszne CIASTO DYNIOWE LOW CARB

Dziękujemy za zapisanie się do naszego Newslettera! Dziękuję -- Anna Kisielewicz Dietocoach