Zakwas z buraków to bezcenny dar natury i zarazem lek. Naturalny zakwas z buraków warto pić codziennie, około pół szklanki lub szklankę. Jest wspaniałym probiotykiem, który odbudowuje florę bakteryjną naszych jelit. Buraki zawierają mnóstwo minerałów, takich jak potas, cynk, żelazo, magnez, fosfor, wapń, kwas foliowy. Zawierają też sporo witaminy C, a w procesie kiszenia buraków jej ilość dodatkowo wzrasta. Buraki są znakomitym źródłem witamin z grupy B. Zakwas buraczany ratuje nas przed anemią, bo przyczynia się do produkcji czerwonych ciałek krwi, oczyszcza organizm. Naturalny zakwas buraczany ma również działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Reguluje pracę wątroby, nerek oraz ciśnienie krwi. Można też w łatwy sposób przygotować go w domu:
Do przygotowania zakwasu buraczanego (ok. 3,5 litrów) potrzebujemy:
- 6-7 średnich buraków
- 4-5 ząbków czosnku
- kilku listków laurowych
- kilku ziaren ziela angielskiego
- szczyptę gorczycy
- przegotowaną wodę
- sól kamienną niejodowaną (np. Kłodawską) lub himalajską
- słoik
Kroimy buraki (mogą być w skórce) i czosnek, wkładamy je do naczynia. Dodajemy resztę składników i zalewamy chłodną wodą z solą. Na każdy litr wody dodajemy płaską łyżeczkę soli.
Mieszamy, następnie przykrywamy zakwas ściereczką tak, żeby powietrze potrzebne do procesu fermentacji miało dostęp do zalewy. Dlatego nie należy naczynia przykrywać szczelnie.
Codziennie należy doglądać zakwasu, mieszać go i zbierać białą piankę tworzącą się na powierzchni. Pamiętajcie, że trzeba go trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Po wymaganym czasie naturalnej fermentacji, przez gazę i lejek przecedzamy zakwas do wcześniej wyparzonych, szklanych butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak może stać nawet ok. 3-4 miesięcy, lecz nie warto go tak długo trzymać, tylko pić na bieżąco. .