Nie masz pomysłu na obiad lub kolację? Proponuję zupę pyszną, rozgrzewającą na bazie czerwonej soczewicy. Danie przygotowane w 15 minut.
Soczewicę przepłucz w wodzie, następnie ponownie zalej wodą i gotuj około 15 minut. W tym czasie pokrój cukinię, około 10 minuty dodaj do gotującej się soczewicy, możesz też wrzucić pokrojoną natkę pietruszki. Pod koniec gotowania dodaj pomidory w zalewie, przyprawy i…gotowe. Odstaw na chwilę. Całość posyp prażonym słonecznikiem i polej olejem lnianym. Pyszne.
Soczewica jest bogata w białko, błonnik, składniki mineralne, stąd też daje uczucie sytości.
Składniki:
- soczewica czerwona 60 g
- cukinia 1/4
- pomidory z puszki ( ja daję tak 1/3, zwracaj uwagę przy zakupie na skład)
- słonecznik nasiona 10 g (prażę na suchej patelni)
- olej lniany
- przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, czarnuszka


