Kurkuma, nasza przeciwzapalna przyjaciółka, dodaje zupie koloru i smaku.
W garnczku podduś cebulę ze szczyptą soli. Dodaj kurkumę, imbir i czosnek. Następnie w kolejności marchew, zalej ciepłą wodą.Wymieszaj i zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut . Dodaj mleczko kokosowe. Blenderem ręcznym zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj sok z limonki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz podawać z mięsem z kurczaka/indyka, klopsiki. Posypać natką pietruszki, czarnuszką.
Makroskładniki (z mięsem 80 g): 234 kcal, B: 20,8 g, T: 9.2 g, W: 26.9 g
Ps marchewkę (jeżeli jest jej więcej) zawsze wliczam do diety jako źródło węglowodanów
Składniki:
- marchew 300 g
- cebula biała 1/2
- ząbek czosnku
- mleczko kokosowe 19% 40 g lub oliwa z oliwek 12 g
- sól himalajska, pieprz świeżo mielony, kurkuma, szczypta imbiru


