Oto, dlaczego w Waszych planach żywieniowych pojawiają się morele suszone niesiarkowane, zamiast siarkowanych. Jaka jest różnica, pomijając fakt, że siarkowane wyglądają…ładniej, są pomarańczowe. Nie zawsze jednak wygląd idzie w parze z walorami zdrowotnymi…
Czy wiesz, że…?
30 g moreli suszonych zawiera 85,20 kcal, B: 1,6 g, W: 21,7 g, T: 0,4 g, błonnik pokarmowy: 3,09 g, ponadto sporo składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, magnez i witamin, m.in. witaminę C
Zwykle do suszenia moreli, żurawiny, śliwek, fig, czy też rodzynek wykorzystuje się tlenek siarki. To sposób konserwacji bakalii wykorzystujący dwutlenek siarki. Pozwala on dłużej zachować świeżość, a także ładny wygląd owoców. U osób wrażliwych lub uczulonych na dwutlenek siarki spożycie siarkowanych moreli może doprowadzić do bólu głowy oraz nudności. Informacja o tym, czy produkt był siarkowany, czy też nie powinna znaleźć się na etykiecie. Wedle norm, którym podlegaja produkty ekologiczne, wykorzystywanie tej technologii jest niedopuszczalne, dlatego warto wybierać bakalie ekologiczne.


