Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy (prawie rozgotowujemy, co trwa jakieś 15, max 20 minut), następnie odcedzamy, dodajemy cynamon, można też inne ulubione przyprawy, np. korzenne, słodzik, jajka, białko, blendujemy, pod koniec dodajemy mąkę kokosową, ponownie blendujemy. Przelewamy do formy np silikonowej i pieczemy około 20 minut (180 stopni).
Można też zrobić polewę na bazie karobu,ale wolałam wersje prostszą. Podzieliłam na dwie porcje i na dwa posiłki jak znalazł:
Makro:
674,2kcal
B: 49,9 g
W: 79,3
T: 19,8g
Składniki:
- 1 batat (u mnie gramatura 362 g
- mąka kokosowa 30g
- 2 całe jajka
- odrobina proszku do pieczenia BG
- Białko isolat (u mnie o smaku Bounty 30 g
- słodzik (stewia, dałam 10 tabletek, rozdrobniłam,ale..następny
m razem dam więcej, bo uwielbiam słodkie..


